Lördagsgott!

En riktigt fin köttbit, trevligt sällskap och något gott att dricka. Mer behövs inte för en riktigt lyckad middag. Nedan finner du ett recept på Filé Mignon från LCHF Gourmet. Lämplig dryck: André Clouet Grande Réserve (7686).

Vi önskar er alla en fantastisk lördagskväll!

andreclouet

INGREDIENSER

4 st bitar oxfilé (ca 200g styck)
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk extra virgin olivolja
1 msk smör
2 st finhackade schalottenlökar
1 dl grönpepparkorn
1 dl cognac
2.5 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader och ställ fram oxfilen i rumstemperatur i ca 15-30 minuter, salta med hälften av saltet och peppar.

Stek oxfilen i en matsked olivolja så att den får färg på båda sidor, ungefär 3 minuter på varje sida.

Ställ sedan i mitten av ugnen ca 7 minuter eller tills köttet når en innertemperatur på dryga 60 grader. Flytta till sedan till serveringsfat och låt vila i 10 minuter. Spara köttsafterna.

Smält smöret i en stekpanna tillsammans med resterande olivolja. Addera schalottenlök, resterande del av saltet och grönpeppar. Laga under sporadisk omrörning i ca 5 minuter eller tills schalottenlöken har mjuknat.

Ta stekpannan från plattan, häll i cognacen och tänd försiktigt ångorna med en lång tändsticka. Låt flammorna dö ut och ställ tillbaka pannan på plattan. Koka så att vätskan nästan helt försvunnit.

Häll i grädden och köttsafterna, rör om ofta i ungefär 5 minuter eller tills såsen har tjocknat.

Sila ur schalottenlök och grönpepparkorn men lägg tillbaka 2 matskedar i såsen. Färdigt att servera tillsammans med tex. rättikagratäng eller rostade grönsaker samt en fräsch sallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *